Svampsoppa och hembakta baguetter.

Tyvärr så är det så att min dator fått något slags idiotryck och vägrar att samarbeta med mitt usb-minne, därför kan jag inte lägga in bilder på rätterna jag bloggar om. Jag försöker att åtgärda felet men tills det är fixat så får ni hålla till godo med bilder jag hittat på nätet.

 

Idag tänkte jag tipsa om en supergod svampsoppa och hemgjorda baguetter. Jag älskar att baka och det är ett bra sätt att spara lite pengar att baka sitt egna bröd istället för att köpa färdigbakat från affären.

Soppan kan man variera till oändlighet med olika smaksättningar och olika svampar, men min personliga favorit är en soppa med smak av vitt vin och vitlök som innehåller kantareller, karl-johansvamp, ostronskivling och champinjoner.

Jag har även provat den enbart med trattkantareller vilket också blev kanongott!

 

 

 

Krämig svampsoppa.

4 port.


1 liter skivad blandsvamp
Smör
4 potatisar av mjölig sort
1 gul lök
3 dl vatten
Svartpeppar
ca 2 msk grönsaksfond
5 dl mjölk
2 ½ dl matlagningsgrädde

Salt
ca 1 dl vitt vin

lite pressad citron

Vitlök

Hackad gräslök eller persilja att garnera med.


Stek svampen i smör och ställ åt sidan.

Skala både potatisen och löken. Skiva potatisen i tunna skivor och hacka löken.

Fräs båda två i en stor kastrull och tillsätt vatten, peppar och fond.

Låt koka under lock tills potatisen blivit mjuk, ca 15 minuter.

Mixa sönder potatisen och löken med en stavmixer och tillsätt mjölken, grädden och svampen.

Låt koka några minuter och smaksätt med vitlök, vin och salt.

Garnera med den hackade gräslöken/persiljan och severa soppan rykande varm.


Till soppan är det supergott med vitlöksrostad baguette. Gör man dem dessutom själv så blir det extra mycket vardagslyx. Dessa baguetter görs på en vad jag skulle kalla för "fusksurdeg" eller fördeg men man kan även göra dom på riktig surdeg.

 

Hemmagjorda baguetter.

4 stycken stora baguetter.


Deg 1 (Surdeg):
5 g (1/10 pkt) färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special


Deg 2:
15 g färsk jäst 1/4 paket
3 dl kallt vatten
1 sats surdeg (se recept ovan)
1 msk salt
1 msk strösocker
8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
flingsalt och sesamfrö, solrosfrö, pumpakärnor och/eller blå vallmofrö att strö över baguetterna.


Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.


Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
Jäs den i bunken under en handduk tills degen är dubbelt så stor.
Sätt ugnen på 240 grader.
Dela degen i fyra delar och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.
Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan handduk.








Fetaostkyckling.

 

 

Här är ett superenkelt recept på en jättegod vardagsrätt som går snabbt att göra och som brukar uppskattas av alla i familjen. Alicia älskar denna kycklingrätt och brukar sluka kycklingen fortare än kvickt.

Detta recept faller in i kategorin: "vardagslyx för att det går så snabbt att laga".

Jag föredrar att bara ha en ordentlig sallad till men vill man så kan man antingen ha kokt färskpotatis till, eller ugnsrostad klyftpotatis.

 

Fetaostkyckling.

4 port.


4 stycken kycklingfiléer.

1 liten burk creme fraiche

1 pkt fetaost à 200g


Blanda ihop creme fraichen och fetaosten till en någorlunda slät smet.

Ta en ugnsfast form och lägg liiiiite av smeten i botten så kycklingen inte fastnar.

Lägg kycklingfiléerna ovanpå och täck dom med en rejält lager fetaostgegga.

Kör av i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen är 65 grader.

Vet tyvärr ej tiden då jag alltid kör med termometer. Eventuellt kan man skära itu en filé efter ca 20 minuter och kolla.

Klart att servera!


Hej och välkommen!

 

 

Efter många önskningar och även lite tjat så har jag bestämt mig för att skapa en mat- och bakblogg!

Då jag har några års erfarenhet av både restaurangvärlden och även hur det är att vara en stressad mamma med många bollar i luften så hoppas jag att jag kan bidra med några tips och recept som kan inspirera och även förenkla vardagen för er som läser.

Jag är ingen receptperson utan går mest på känsla så recepten jag kommer att skriva här kommer kanske se lite annorlunda ut ibland då jag inte ofta använder mig av mått som dl, msk, tsk osv.

 

Vardagslyx för mig behöver inte vara att man slavar framför spisen i flera timmar för att laga en dyr oxfilé eller liknande, utan kan bara vara enkla saker som att laga en snabb och god vardagsrätt som gör att man får mer tid med familjen, äta sitt egna nybakade bröd eller dricka sin hemgjorda flädersaft.

Hoppas att ni kommer att uppskatta denna blogg! Skriv gärna ett inlägg och berätta vad ni tycker.

 

// Sofia

 

Första receptet...

Lemonad är något som är både läskande och gott på en varm sommardag. Vi närmar oss sommaren så då tänkte jag att detta recept skulle passa bra. Själv gjorde jag en sats i förrgår som redan är slut. Hela familjen älskar denna dryck.

Om man vill ha en rosa lemonad som är helt naturlig så kan man skala två rödbetor, skiva dom och låta dom ligga i lemonaden tills den får den nyans man vill ha.



Citron- och limelemonad.



Saften från 10 stycken citroner

Saften från 5 stycken lime

2,5 dl strösocker

5 dl kallt vatten

isbitar



Blanda citronsaften med sockret.

Koka upp ca 2 dl av vattnet och blanda med citronblandningen.

Häll på resten av vattnet och ställ i kylskåpet så lemonaden svalnar.

Servera med mycket isbitar i.


RSS 2.0