Lax på nytt vis.

Det här är ett lite julinspirerat recept på lax som vi testade härom dagen och tyckte blev jättegott!

Hoppas att ni finner det lika intressant som oss.

 

 

 

Saffranspanerad lax med citronhollandaise.

ca 4 port.


4 laxfiléer

2 st ägg

0,5 g saffran

grovt rågmjöl

salt och peppar


3 st äggulor

ca 150 g smör

lite matolja

skal och saft från en citron

chilipulver

salt och peppar


Blanda rågmjölet med salt och peppar.

Vispa ihop äggen med saffranen lätt.

Doppa laxfiléerna i rågmjölet, sen i äggblandningen och till sist i rågmjölet igen.

Stek på medelvärme tills filéerna fått fin färg och är genomstekta.


Smält smöret.

Blanda i lite matolja och låt svalna något.

Mixa eller vispa ihop äggulorna med smörblandningen lite, lite i taget.

Smaksätt med citron, chilipulver samt salt och peppar.


Servera laxen med kokt potatis, en citronklyfta samt sallad.

Klart att avnjutas!




Recept på lek.

Det här är ett recept som kräver att man unnar sig lite lyx och skiter i allt som ska göras för en stund.

Glöm bort tvätten, disken, julklapparna, städningen, veckohandlingen samt alla måsten och sätt er ner och lek med era barn/barnbarn/småsyskon ett tag.

Detta är ett recept på leklera/play doh som barn älskar att leka med!

 

 

Klart man kan göra gula pepparkakor i play doh vid jul!


Play doh.


5 dl varm vatten
1,5 msk matolja
2 msk citronsyra (eller alun)
karamellfärg
6-7 dl vetemjöl
2 dl salt

Ta kokande hett vatten, blanda matolja, lös citronsyran i vattnet och blanda i karamellfärg.
Blanda sedan salt och mjöl och blanda i vattnet. Knåda till en deg. Klart!


Prinsessans bästa kakor.

Något som jag nästan alltid gör med våran dotter när hon är hemma och är sjuk är att baka.

Denna gången har hon varit hemma med hosta som inte gett med sig och vi har passat på att baka allt från arraksbollar till blåbärsmuffins.

Hennes absoluta favoritkaka att baka är dock prinsesskakor som hon kallar dom.

Jätteenkla att baka och så får barnen själva dekorera med olika sorters strössel.

 

 

 

Prinsesskakor.


200g rumstempererat smör

2 dl socker

ca 5 dl mjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver


Strössel i olika färger och former.


Blanda ihop alla ingredienserna till en smidig deg.

Rulla ihop till en rulle och skär ut ca 1 cm tjocka skivor som sedan trycks ut lite.

Dekorera med strössel som trycks ner i de ogräddade kakorna och grädda i mitten av ugnen på ca 200g tills kakorna fått fin färg.


 


Snart första advent.

Ja snart är det dags att börja nedräkningen till jul. Våran dotter Alicia är överlycklig och frågar hela tiden hur lång tid det är kvar till julafton.

 

Så vad passar bättre än att passa på att baka lite saffransbullar?!

Man behöver inte göra dom i lussekattsformer utan det går lika bra att göra dom som släta bullar. Jag brukar pensla bullarna med vispat ägg innan dom åker in i ugnen, pensla med smält smör när bullarna är klara och har svalnat lite för att sedan rulla i strösocker för att få den där frostiga känslan.

 

 

Saffransbullar.


50 g jäst

100g smör

5 dl mjölk

1 gram saffran

1 dl äpplemos

2 dl socker

1 nypa salt

1 ägg

ca 2 dl russin

vetemjöl


Smula jästen i en bunke eller i en degblandare.

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader.

Höll över mjölkblandningen över den smulade jästen och blanda noga. Häll i äpplemoset, sockret, saltet, saffranet och ägget och blanda väl.

Börja att arbeta in mjölet, återigen så har jag inget exakt mått på detta då det beror så mycket på mjölsorten m.m. men degen ska vara blank, smiidig och släppa från bunkens yta när den är välknådad.

Häll i russinen.

Låt degen knådas i ca 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek och rulla sedan små bollar stora som pingisbollar.

Lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ytterligare i ca 20 minuter under bakduk. Pensla med vispat ägg och grädda i mitten av ugnen på ca 200 grader ca 13 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Det går även utmärkt att göra vaniljbullar av denna deg. Gör då precis som en vanlig kanelbulle fast byt ut kanelsmöret mot en vaniljvariant.


Kroppkakor nam nam!

Något som vi alla i familjen älskar är hemmagjorda kroppkakor med brynt smör och rårörda lingon.

Många tror att det är väldigt svårt och tar jättelång tid, men så är inte fallet!

Har man potatis över sen gårdagen så går det utmärkt att använda dom. Annars går det snabbt att koka potatis om man skär dom i tunna skivor innan man lägger ner dom i kastrullen.

Vi är inte så förtjusta i kryddpeppar utan kör bara med rimmat sidfläsk i våra kroppkakor.

 

 

 

Kroppkakor.

ca 2-4 port beroende på hur hungrig man är.

3 stora potatisar

vetemjöl

2 äggulor

salt och peppar

ca 300 g rimmat fläsk.

ca 200g smör

2 dl lingon

socker

 

Koka potatisarna och mosa dem med en gaffel eller en potatisstöt. Blanda moset med äggulor, salt, peppar och mjöl. Degen ska bli smidig att arbeta men inte för hård för då blir kroppkakorna studsiga.

 

Tärna och stek fläsket.

 

Tina lingonen och blanda med sockret.

 

Rulla potatisdegen till en liten limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor. Gör en liten urgröpning i mitten och fyll med fläsket. Rulla ihop till en liten boll och se till att det inte finns några hål i knytet där vatten kan komma in.

 

Koka upp vatten i en kastrull och släpp ner degknytena i det kokande vattnet. När kroppkakorna flyter är dom klara att tas upp. Lägg upp på uppvärmda tallrikar.

 

Smält smöret och låt det fortsätta att puttra tills du ser att det blir ett skum på ytan och bottensatsen blivit gyllenbrun. Smöret ska lukta lite som kola. Tag då av från plattan och häll genast över smöret över kroppkakorna.

Servera med de rårörda lingona och njut!

 

 


RSS 2.0