Italienska ricottadumplings.

Jag älskar italiensk mat! Det är nog ingen hemlighet direkt och något ni kanske märkt redan.

Det enkla och rustika i samfoni med riktigt fina råvaror som får tala för sig själva är verkligen något som jag tycker är kanon! Italiensk mat ska aldrig vara komplicerad utan något man lätt kan laga och med mycket smak.

 

Receptet denna gång är på en slags "ricottapasta" som liknar gnocchi men utan potatis i och som serveras med en lite kryddig tomatsås. Använd gärna lite finare krossade tomater från italien då dom smakar mycket mer än lågprisvarianten.

Rätten Dunderi kommer från staden Minori och är en festmåltid som äts när man firar stadens helgon.

 

 

 

Dunderi.

4 port.


200 g mjöl

225g ricotta

3 st ekologiska äggulor

1 näve riven parmesan

salt och peppar


olivolja

3 vitlöksklyftor

1 hackad röd chili

3 burkar krossade tomater, gärna körsbärstomater

salt och peppar

färsk basilika


Blanda ihop mjölet, ricottan, äggulor och parmesanen till en deg. Smaka av med salt och peppar och rulla ut degen till långa korvar. Dela korvarna i centimeterlånga bitar och koka i salt vatten tills bitarna flyter. Låt dom då koka två minuter till och häll av vattnet.


Hacka vitlöken och fräs den lätt i olivoljan tillsammans med chilin.

Häll över tomaterna och låt koka ner till ungefär hälften. Smaka av med salt och peppar och häll därefter i den hemgjorda pastan i tomatsåsen. Blanda i hackad basilika innan servering och servera med mycket riven parmesan.

Klart att avnjutas!




Lamm på nytt sätt.

Ett mycket enkelt med ack så gott recept på lamm får ni här. Inte världens vackraste rätt så det får ni ha lite överseende med, men rena njutningen att äta! Servera gärna med en fin grönsallad till och kanske lite balsamicovinaigrette.

 

 

 

Lammfilé i parmesansällskap.

4 port.


4 bitar lammfilé/lammytterfilé

Balsamvinäger av fin kvalitet

rosmarin

vitlök

smör

ca 2 dl rödvin

köttfond

ca 10-12 medelstora potatisar

grädde

mjölk

ca 3 dl riven parmesan

salt och peppar


Putsa lammet om det behövs.

Smält en klick smör i stekpannan och bryn sedan skivad vitlök, rosmarin, salt och peppar innan lammet brynes. När båda sidorna av lammet fått färg, häll i balsamvinäger så lammet badar lite och låt sedan balsamvinägern koka ner till en sirap.


Skala och skiva potatisen tunnt. Lägg skivorna i en stor kastrull och täck med grädde och mjölk. Låt koka tills potatisen är mjuk och gräddmjölken blivit krämig. Blanda då i parmesanen men spara lite till att ha på toppen av gratängen. Smaka av med salt och peppar och häll i en ugnsfast form.

Lägg lammfiléerna på toppen av gratängen och täck med resterande parmesanen.

Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills lammet uppnått den stekgrad man vill ha.


Av balsamvinägersirapen som är kvar i stekpannan gör vi en god sky.

Blanda helt enkelt ner rödvin, eventuellt lite vatten och köttfond i pannan och koka upp. Smaka av med salt och peppar och servera till gratängen när den är klar!

Hoppas det smakar!



RSS 2.0