Grilltider.

Nu när sommaren kommit så tänds grillarna i området vi bor i så fort som minsta solstrålen kommer fram. Grilloset ligger som ett lock över husens takåsar och magen börjar kurra så fort man öppnar altandörren.
Hos oss går grillen varm och vi grillar allt från entrecôte till makrill så fort vi får chansen.
DET är sommar enligt mig, och DET är vad jag kallar för vardagslyx.
Här kommer ett recept på grillad kyckling på ett lite Italiensk vis som vi gjorde förra helgen.
Återigen kan jag inte ange exakta mängder då jag gått helt på känsla.
 
 
Grillad kyckling med tomatsås och krämig polenta.
 

4 st kycklingfiléer
olivolja
balsamvinäger
salt
svartpeppar
honung
saft och skal från 1 citron
 
1 burk krossade tomater
1 knippe färsk basilika
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
½ gul lök
salt och peppar
 
1 l vatten
300g polenta
ca 2 dl riven ost ( vi använder parmesan och pecorino)
75 g smör
salt och peppar
 
Gör så här:
Marinera kycklingfiléerna och låt ligga i marinaden i minst 1 timma.
Grilla filéerna klara precis innan servering.
 
Hacka löken och vitlöken och fräs i en kastrull i lite olivolja.
Häll på de krossade tomaterna och låt koka. 
Smaksätt med tomatpurén, hackad basilika, salt och peppar.
 
Koka upp vattnet med salt i.
Häll i polentan och rör tills polentan tjocknat och blivit krämig.
Häll i osten och tärna smöret.
Klicka i smöret under omrörning och smaksätt med salt och peppar.
 
 

Grrrr...

Något som jag anser är lyxigt är att kunna bjuda på hembakat när man plötsligt får besök. Därför bakar jag alltid extra mycket när jag väl bakar och så fryser jag in lite för att kunna ta fram den där dagen då en vän kommer över på fika.

 

Något som jag inte gjort sen jag gick i skolan är tigerkaka. Kommer så väl ihåg hur vi gjorde det på hemkunskapen och tänkte att jag ville testa att göra det igen härom dagen. Sagt och gjort, jag och Alicia satte igång med projekt tigerkaka en eftermiddag och resultatet blev väldigt bra.

Receptet går att gångra om man vill göra mer än en kaka.

 

 

 

Tigerkaka.



50 gram smält smör eller margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjölk eller grädde
1-2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl



Smöra och bröa en avlång form, eller en kransform på ca två liter.

Vispa socker och ägg pösigt.

Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.

Blanda vetemjöl, vanilj och bakpulver noga i en skål.

Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen.

Tillsätt torrvarorna och rör slätt.

Ta nu undan en tredjedel av smeten och smaksätt den med kakao. Rör den slät.

Varva nu smeten i formen, börja med ett ljust lager, därefter chokladsmeten och sedan ljus smet igen. Drag en gaffel genom formen så att smeten blandas lite.

Grädda i 175 grader cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Vänta några minuter efter det att du tagit ut kakan. Stjälp sedan upp och låt kakan svalna under formen på galler.


Pannacotta.

Denna dessert är en sådan som går att variera i oändlighet. Vanilj, kardemumma, stjärnanis, vit choklad, kaffe, passionsfrukt, bär osv. Min favorit är en enkel vaniljpannacotta med rårörda bär.

En pannacotta får absolut inte vara för hård, då känns det som att äta gummi, utan ska vara sådär krämig och ljuvlig som bara en italiensk pannacotta kan vara.

 

 

 

Pannacotta med rårörda bär.

4 port.


4 dl vispgrädde

ca 2 dl socker

4 blad gelatin

1 vaniljstång

2 dl vaniljyoghurt


ca 4 dl frysta bär

ca 1 dl socker


Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull och koka upp tillsammans med grädde, yoghurt och socker.

Blanda i de nu mjuka gelatinbladen i grädden och rör tills dom har smält.

Häll upp i glas och ställ kallt i ca 2 timmar.


Blanda bären med sockret och låt tina framme, alternativt kör i mikrovågsugnen på låg effekt i några minuter om man har lite bråttom.


Servera pannacottan med de råröda bären ovanpå och njut!



RSS 2.0