Bebistider.

Ja alla mina bloggläsare, trodde att jag skulle kunna fylla på bloggen med många smaskiga recept efter att våran internetuppkoppling börjat fungera igen, men tydligen hade någon andra tankar.

Den 16e Mars föddes nämligen våran andra dotter Moa och vi har haft fullt upp här hemma med att komma tillrätta och lära känna denna nya lilla varelse.

2970g vägde hon och var 48 cm lång. Förlossningen gick förvånanssvärt lätt och det hela var över på 7 timmar från första värken.

 

Tänkte iaf dela med mig av ett kanonrecept på bröd som jag ofta bakar här hemma så ni inte tror att jag glömmer av er!

 

Enkla brödet.

till 2 bröd.


500g vatten

50g jäst

500g vetemjöl special

1 stor nypa salt


Blanda fingervarmt vatten och jästen i en degblandare.

Kör på låg fart tills jästen löst sig och tillsätt sedan saltet.

Öka farten lite och blanda i allt mjöl. Degen ska vara väldigt lös då den blir hårdare ju längre man knådar den.

Låt maskinen gå på medelhastighet i ca 20 minuter och stjälp sedan upp degen i en inoljad bunke med lock.

Låt jäsa en timma innan du stjälper upp degen på ett väl mjölat bakbord.

Häll mjöl ovanpå degen och dela sedan den i två bitar så försiktigt det bara går så man inte förstör de fina bubblorna som bildats.

Låt jäsa ytterligare en timma och ställ sedan in dom i ugnen på 275 grader.

Spraya den nedre delen av ugnen med vatten precis när bröden ställs in så hjälper ångan som bildas till att de bröden en fin yta.

Sänk temperaturen till 200 grader när bröden börjar få fin färg och kolla med en stektermometer när bröden har en innertempertur på 98 grader.

Ta ut och låt svalna innan ni börjar skära i dom. Klart!



 

 


Kalasbullar.

Jag får börja med att be om ursäkt för att det inte kommit någon ny uppdatering av bloggen på länge. Vi har haft problem med våran internetuppkoppling ett bra tag, men nu ska den fungera igen och jag ska kunna dela med mig av mina recept igen.

 

Vi börjar med ett recept på kalasbullar som jag kallar dom. Saftiga bullar med vanilj- och hallonfyllning toppade med rostad mandel och färggranna sockerkulor. Barnsligt gott och lite roligare än de vanliga kanelbullarna man brukar göra.

 

 


Kalasbullar med vanilj- och hallonfyllning.


1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1.3 l vetemjöl special

3 msk äpplemos


Fyllning: 

150g rumstempererat smör

ca 3 tsk vaniljsocker

ca 2 dl riven mandelmassa

1 pkt frysta hallon


Rostade mandelspån och färggranna sockerkulor till topping.


Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör, äpplemos och ägg.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut önskade bullar. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.

Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter, eller tills bullarna fått fin färg.

Bakar man längder är det bra om man sänker temperaturen på ugnen något och bakar av längderna lite längre tid.

 

br / /strong

RSS 2.0