Kanongod fiskrätt.

Igår blev det matlagning tillsammans med största dottern. Hon ville laga fisk och vi gjorde en jättegod fiskrätt med kanonfin torsk som vi hittade på City gross.
Alicia kallade den för lussekattsfisk då den innehåller saffran och den var jättelätt att laga.
 
 
Ugnsstekt torsk med vinkokta grönsaker, saffranssås och mozzarella.
4 port.
 

4 port färsk torskfilé
2 morötter
ca 10 cm purjolök
ca 1 dl vitt vin
4 dl vispgrädde
2 msk fiskfond
0,5 g saffran
salt och peppar
1 pkt mozzarella
 
Rulla ihop torsken i portionsbitar och lägg dom i en ugnssäker form.
salta och peppra.
Strimla morötterna och purjolöken fint och fräs i en kastrull med lite smör tills dom börjar mjukna. Häll på vinet och låt koka lite tills morötterna blivit lite mjukare.
Häll över grönsakerna över fisken, även spadet.
 
Blanda grädde, fond och saffran i en bunke och smaka av med salt och peppar. Häll över fisken i formen och lägg över skivad mozzarella.
Gratinera fisken i ugnen på 175 grader i ca 20-30 minuter. Kolla med en sticka ifall fisken är klar.
Servera med pressad potatis och en god grönsallad.
 
 
 
 

Ännu en underbar dessert.

Kom på mig själv att jag enbart lagt ut recept på kakor, bröd och desserter det senaste. Men det kan inte hjälpas, jag är ju trots allt en gammal kallskänka och dessa saker ligger mig varmt om hjärtat.
Här kommer ett recept på en ljuvlig paj med höstiga inslag. 
 
 
Lingon- och äpplepaj med knäckigt täcke.
 

3 st svenska äpplen
1 msk kanel
2 msk socker
2 dl lingon
 
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl socker
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
½ dl ljus sirap
½ dl vispgrädde
 
Skiva äpplena och lägg dom i en pajform.
Häll över kanelen och sockret, blanda och strö över lingonen.
 
Blanda alla torra ingredienser.
Smält smöret och koka upp tillsammans med sirapen och grädden.
Häll över de torra ingredienserna och blanda väl.
Klicka ut smeten ovanpå äppleblandningen och grädda i 150 grader i 45 min, eller tills det bildas en knäckig yta.
Servera med vaniljglass!
 
 
 

Nyttigt snacks.

Receptet på det här knäckebrödet fick jag av min mamma efter att jag berättat om ett knäckebröd jag ätit på öppna förskolan en dag. Det är ett jättegott substitut till chips på fredagskvällen och är även ett nyttigt sådant!
Men jag varnar er, det går inte att sluta äta det! Även bra för er med glutenallergi då det är helt glutenfritt.
 
 
Nyttigt knäckebröd.
 

1/2 dl linfrö

1 dl solrosfrön

1/2 dl sesamfrön

2 dl majsmjöl

1/2 dl rapsolja

2 dl kokt vatten

flingsalt

 

Blanda ihop de torra ingredienserna, + oljan, häll över vattnet rör om noga.

Bred ut på bakplåtspapper täcker hela plåten ska vara tunt. Salta med flingsalt

Grädda i 150 grader i ca 1 timma.

Skär i lagom rutor, låt svalna på plåten, förvara torrt.

 

 
 

RSS 2.0