Mera björnbär.

Då björnbären fortfarande finns i mängder ute i skogen så kommer här ännu ett recept på en kaka som blev en succé här hemma!
 
 
Seg björnbärskaka med hasselnötter och choklad.
 

150 g smält smör
 2 ägg
 3 dl socker
 3 dl mjöl
 1 tsk vaniljsocker
ca 200 g björnbär
100 g mjölkchoklad
1 näve hasselnötter
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen och sockret så det blir pösigt. Rör ned det smälta smöret, mjölet och vaniljsockret.
Hacka chokladen och hasselnötterna.
 Bre ut smeten i en smord springform och strö över bären, chokladen och hasselnötterna.
Grädda i ca 30-35 minuter tills kakan stelnat.
 

Höstig dessert.

Ja nu har hösten tassat in med sina härliga färger, mysiga dagar och ett av de godaste bären som naturen kan ge, nämligen  BJÖRNBÄR!
Härom dagen så plockade jag och äldsta dottern ihop dryga halvlitern på promenaden med hunden och av dom bären blev det bl.a. en underbar björnbärspaj med vaniljgrädde.
Det är något alldeles speciellt lyxigt med att tillaga något av råvaror man har plockat själv. Dessutom blir det ju billigt!
 
 
Underbar björnbärspaj med vaniljgrädde.
3 dl mjöl
 1 dl socker
75 g margarin
 1 äggula
2 msk iskallt vatten
 
ca 400 g björnbär
 1 dl socker
Ca ½ dl potatismjöl
 
ca 3 dl vispgrädde
1 vaniljstång.
 
Börja med att blanda ner alla ingredienser till degen utom vattnet i en matberedare alternativt med elvisp. Blanda sedan i kallt vatten en matsked i taget, kör till en slät deg. Låt degen vila i kylskåp i 30 minuter.
Blanda björnbären med sockret och potatismjölet.
 
Tryck ut pajdegen i en smord pajform men spara lite deg till ett rutmönster ovanpå.
Låt stå i frysen i ca 10 minuter innan du häller i bären.
Kavla ut resterande deg med en kavel och skär långa remsor som du lägger i ett rutmönster ovanpå bären.
Grädda i ugnen 175 grader i ca 25 minuter.
 
Vispa grädden och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Blanda i vaniljfröna i den vispade grädden och servera till den varma pajen.

 
 
 
 
 

RSS 2.0