Pasta med basilikasås och movitzkyckling.
Movitzkyckling är en enastående kyckling från Movitz gård i Trollhättan. På Movitz gård får kycklingarna leva längre innan de slaktas, de är frigående och får välja själv om de vill gå ut eller inte och kycklingarna slaktas på gården vilket gör att de slipper stressiga transporter. Kycklingfiléerna är otroligt stora pga att kycklingarna får leva längre och köttet håller mycket hög kvalitet.
Vi köper movitzfiléer på en liten gårdsbutik i Romelanda vid namn Bäcks lanthandel. Kycklingen är rätt mycket dyrare än den vanliga kycklingfilén man köper i snabbköpet, men den är verkligen värd varenda öre!
Pasta med basilikasås och Kyckling.
4 port.
1 st movitzkycklingfilé
3 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
en rejäl näve färsk basilika
kycklingfond
salt och peppar
Parmesan till servering
Pasta penne.
Strimla kycklingen och bryn den i en stekpanna. Ställ åt sidan och börja med såsen.
Koka upp grädden vinet och kycklingfonden. Ta kastrullen från värmen och mixa ner basilikan. Smaksätt med salt och peppar. Blanda i kycklingen och koka pastan.
Blanda såsen med den färdigkokta pastan och lägg upp i skålar. Dekorera med mycket parmesan och några basilikablad.
Klart att servera!
Vit chokladmousse.
En av mina absoluta favoritdesserter är vit chokladmousse med lite färsk passionsfrukt på. Det är en oslagbar kombination av sött och syrligt med det fräscha från passionsfrukten. Varför inte sätta lite guldkant på vardagsmiddagen med en dessert efteråt? Eller kanske göra denna mousse som en del av fredagsmyset?
Är passionsfrukt inte en favorit så kan man även ta färska bär eller blanda frysta hallon med socker och lite limeskal.
Vit chokladmousse.
ca 4 port.
5 dl grädde
200g choklad
1 dl socker
1 vaniljstång
½ gelatinblad
Koka upp grädde+socker+vanilj.
Häll över chokladen.
Blötlägg gelatinet och blanda i.
Låt stå över natten tills den har satt sig och vispa sedan upp.
OBS! Öka mängden gelatin ½ blad per sats om ni gör mer än mängden i detta recept. OBS!
Mango chutneykyckling.
Denna rätt är det mannen i familjen som har kommit på och som har blivit en hit! God och lättlagad vilket ger mycket tid till att umgås med familjen efter jobbet eller på helgen.
Servera med ris och en härlig sallad till, gärna med mango eller melon i vilket passar perfekt till den lite söta mango chutneysåsen.
Baconlindad mango chutneykyckling.
4 port.
4 stycken kycklingfiléer (gärna ekologiska)
1 paket skivat bacon
1 litet paket grädde
några skedar mango chutney
salt och peppar
Linda baconet runt kycklingen och lägg i en smörjd ugnsfast form.
Blanda grädden med mango chutneyn och smaka av med salt och peppar.
Kör av i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills kycklingen har en innertemperatur på 64 grader.
Klart att servera!
Den mest beroendeframkallande kakan någonsin!
Här är en av mina absoluta favoritkakor! Den är lätt att göra, lätt att äta och man slänger ihop den snabbt som ögat.
Perfekt att ta med sig ut på en vårpicknick i skogen, eller bara när man tar en fika sittandes mot husväggen i vårsolen. Men jag måste varna er, det går inte att bara ta en!
Snickerskaka.
350 g jordnötssmör
2 dl sirap
2 dl socker
9 dl cormflakes
200 g ljus choklad
Värm jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull.
Blanda i cornflakes.
Platta ut i bakplåtsklädd långpanna och ställ kallt.
Smält chokladen och bred ovanpå kakan.
Klart att avnjutas!
Lammfärsburgare med mangosalsa och chevrécreme.
Här är ett recept på lite lyxigare hamburgare med mer annorlunda smak än vad man är van vid.
Vilken sallad man väljer att ha i burgaren är upp till var och en, själv föredrar jag en salladsmix med ruccola som balanserar upp det söta från mangosalsan och cremen.
Hamburgerbröd.
25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk strösocker
7 dl vetemjöl
solrosfrön, pumpafrön och linfrön
Smula jästen i en degblandare. Smält smöret och häll på mjölken, värm tills degvätskan är 37 grader varmt. Känn med ett finger, vätskan ska knappt kännas då har den samma temperatur som kroppen.
Häll degvätskan över jästen och blanda väl. Tillsätt socker och salt innan mjölet knådas in. Arbeta degen tills den ser "trådig" ut och släpper från kanterna.
Låt degen jäsa till dubbel storlek och dela upp den i 10 delar som du rullar till små bullar.
Jäs ytterligare i 10 minuter på bakplåtsklädd plåt och pensla med ägg och strö på fröna.
Grädda i 250 grader i ca 7-8 minuter.
Lammfärsburgare.
600g lammfärs
1 gul lök
vitlök
en klick creme fraiche
1 ägg
salt
peppar
Hacka löken och vitlöken. Blanda ihop alla ingredienserna och forma burgare. Stek eller grilla burgarna så att det är en liten rosa kärna kvar, då är dom som godast.
Mangosalsa.
1 mogen mango
1 lime
1 färsk röd chili
2-3 msk krossad tomat
1 liten rödlök
lite färsk mynta
lite färsk basilika
salt och peppar
Dela mangon i små tärningar. Finhacka rödlöken, chilin, myntan och basilikan.
Riv av skalet av limen och pressa ut saften över mangon.
Blanda mangon med alla ingredienserna och ställ i kylen att vila lite.
Chevrécreme.
1 bit chevŕeost á ca 100g
ca 2 msk creme fraiche.
salt och peppar
rinnande honung
Smula sönder chevrén och blanda med creme fraichen. Smaksätt med salt och peppar samt honung.
Sätt ihop burgaren och servera med t.ex. ungsrostade sötpotatisklyftor med flingsalt som passar kanonbra till denna burgare!
Smaklig måltid!
Muffinsbak.
På helgerna brukar Alicia och jag ha en bakdag då vi bakar antingen bröd eller någon slags kaka.
Hennes favoritbakverk att baka är muffins, helst med så mycket strössel och glasyr på att själva muffinsen inte syns längre. Denna helgen bakade vi sega chokladmuffins med vispad grädde.
Dekorera dom med frukt eller godis och dom blir plötsligt små konstverk som är uppskattade av både stora och små.
Sega chokladmuffins.
2 ägg
2 dl socker
75 g smör
½ dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
3 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 stor nypa salt
Vispa socker och ägg fluffigt.
Smält smör, olja och sirap i en kastrull.
Blanda försiktigt ner mjöl, kakao, bakpulver och salt i äggsmeten och blanda till slut ner smörblandningen.
Häll i formar nästan ända upp och grädda av i 175 grader i ca 10 minuter beroende på hur stora formarna är. Vi använde normalstora formar denna gången men använder man formar till amerikanska muffins så bör dom stå inne ca 2 minuter ytterligare. När ytan är "torr" och gropig är muffinsen klara.
Servera med spritsad grädde ovanpå och med frukt, godis eller strössel på toppen.
Extra krispig äpplepaj deluxe!
Testade att göra en extra speciell äpplepaj för några dagar sedan med saker vi hade i kylen hemma, och den blev kanongod!
Därför kallar jag den helt enkelt för äpplepaj deluxe!
Bilden är dessutom tagen på just den pajen! Nu fungerar datorn alltså!
Stressa inte när pajen är i ugnen utan låt den få sin tid så blir äpplena mjuka och saften blandar sig med alla kryddorna. Servera den med creme fraiche som ni blandar med lite vaniljsocker så har ni en perfekt dessert efter maten eller något gott till fikat.
Äpplepaj deluxe.
6 stycken äpplen (granny smith)
ca 2 dl äpplemos (helst hemmagjort)
malen kanel
malen kardemumma
riven ingefära
2 dl socker
2dl riven kokos
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
200 g halvsmält smör
riven skal från 2 lime
Skala äpplena och dela dom i små klyftor. Blanda dom med moset, kanelen, kardemumman och ingefäran.
Blanda smör, socker, kokos, havregryn, mjöl och limeskalen till en smuldeg och lägg över äpplena.
Grädda pajen i mitten av ugnen på 175 grader ca 30 min eller tills ytan har fått en gyllenbrun färg.
Servera pajen ljummen med vaniljcremefraiche eller vaniljvisp.
Chokladmousse Rocky Road.
Här kommer ett recept på en klassiker i ny tappning. Jag älskar chokladmousse som är riktigt mörk och mustig, och detta recept som jag fick av Jan Hedh på en workshop jag var på förra våren är det bästa jag någonsin provat.
Toppa moussen med minimarsmallows, rostade jordnötter och hemmagjord kolasås så kommer den att bli en favorit på fredagsmyset!
Chokladmousse Rocky Road.
ca 12 port.
Steg 1:
1000g lättvispad grädde
Steg 2:
Smält 750g mörk choklad (70%) under omrörning då och då till en temperatur av 50-55 grader.
Steg 3:
15 st äggulor ( ca 300g)
3 ägg
Vispas till skum i ca 5 minuter. Låt därefter vispen gå tills äggskummet ska blandas med resten av ingredienserna. Slutar man vispa så sjunker skummet och blir förstört.
Steg 4:
225g socker
100g vatten
Kokas till 122-125 grader. Kolla med sockertermometer eller gör ett kulprov.
Häll i sockerlagen under ständigt vispning i äggskummet och vispa tills det har kallnat.
Kolla att chokladen fortfarande är 50-55 grader varm, om inte värm upp den igen.
Vänd ner en tredjedel av den lättvispade grädden i den smälta chokladen till en ganacheliknande smet.
Vänd ner resterande grädde och till sist vändes äggsmeten ner till en lätt och luftig mousse.
Låt stå i kylen 60 minuter innan servering så moussen hinner sätta sig.
Innan servering, strö på minimarsmallows, rostade salta jordnötter och ringla över hemmagjord kolasås.
Denna kolasås är en höjdare! Den får en knäckig smak och smakar inte bara socker som de köpta oftast gör.
Kolasås.
100g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk vanlijsocker
Koka upp alla ingredienser till 110-115 grader i en tjockbottnad kastrull. Häll över moussen när såsen fortfarande är lite varm.