Snart julafton!

Ja nu är det bara 5 dagar kvar till julafton och här hemma kokar det saker på spisen dygnet runt nu nästan.

Härom dagen satte vi igång med mörka chokladtryfflar och knäck vilket blev en succé.

Här kommer recepten på dessa läckerheter.

 

 

 

Mörk chokladtryffel med havssalt.


ca 2 dl vispgrädde

1 msk honung

1 msk smör

ca 2 nypor flingsalt

ca 200 g mörk choklad av bra kvalitet


Koka upp grädde och honung samtidigt som du hackar chokladen.

Blanda i chokladen i gräddblandningen och rör tills alla choklad smält. 

Blanda i saltet och smöret och häll i en plastad form.

Låt stelna i rumtemperatur och rulla sedan till små kulor som du rullar i kakao eller doppar i smält choklad.


Knäck.


2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
0,5 krm bakpulver
50 gram hackad mandel
4 msk ströbröd


Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Koka massan utan lock i ca. 30 minuter tills den håller kulprovet eller 125 grader. Rör i den då och då under kokningen.

Vill man ha en mjukare knäck så koka den till 120 grader, vill man ha en hårdare variant så låt den koka till 127 grader.
Om du vill när knäcken kokat klart...tillsätt hackad mandel, ströbröd och bakpulver. Ströbröd eller stötta skorpsmulor, gör knäcken lite mer "crunchy". Bakpulver gör knäcken porösare.

Fyll smeten i papperformar. Låt stelna svalt. 




Julgodis

Idag är det elva dagar kvar till julsfton och jag har redan gjort några sorters julgodis.

En sak jag älskar med julen är alla förberedelser. Att få pyssla i köket med familjen, baka pepparkakor så hela huset doftar ljuvligt, slå in alla julklappar och lyssna på mysig julmusik hela dagarna.

Tidigare år så har vi tillsammans med en annan familj i vår bekantskapskrets haft en julgodiskväll då vi samlats hemma hos oss och gjort julgodis tillsammans. En supermysig tradition som vi i år tyvärr inte kunnat genomföra då vi nu bor ca 90 mil ifrån varandra. Jag saknar denna tradition nåt fruktansvärt, men det går ändå att ha en julgodiskväll med familjen och mysa inför julen.

 

Här är några recept på julgodis som vi gjort. Hoppas att ni provar dom och uppskattar dessa små godbitar.

 

 

Chokladfudge och saffranskola.


Chokladfudge.


3 dl vispgrädde

3 dl socker

1 msk smör

1 msk sirap

1 tsk vaniljsocker

kakao


Blanda alla ingredienser utom kakaon i en tjockbottnad kastrull.

Koka på spisen tills fudgen uppnått en temperatur av 120-125 grader. Det bästa är att använda sig av en digital termometer som går att ställa in alarm på. Då kan man fixa med annat medans fudgen kokar klar.

Man kan även testa om fudgen är klar genom att göra ett kulprov. Ta ett glas med kallt vatten och droppa en droppe av smeten i vattnet. Fudgen är klar om det går att forma en liten kula av smeten.

Blanda i kakaon i smeten och häll upp i en form klädd med bakplåtspapper. 

Låt stelna i kylen innan fudgen skärs upp.



Saffranskola.


2 dl vispgrädde

2 dl socker

2 dl sirap

0,5 g saffran

1 msk smör


Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka tills du kan göra ett lyckat kulprov (ca 25 min).

Häll i en form klädd med bakplåtspapper och låt stelna i kylen.

Skär upp i små fyrkanter som du slår in i antingen bakplåtspapper eller celofan.


Polkabräck.


Polkagrisar

mörk choklad

knäckformar


Lägg polkagrisarna i en plastpåse och banka sönder dom med en stekpanna eller kastrull.

Smält chokladen och blanda med de krossade polkagrisarna.

Skeda upp i knäckformar och låt stelna i kylen.

Klart och jättegott!


Mintkyssar.


4 dl florsocker

1 dl vatten

2 krm ättikssprit

4-5 droppar pepparmyntsolja

ca 50 g mörk choklad


Blanda ihop florsocker, vatten och ättika i en kastrull.

Koka tills smeten uppnått 115 grader. Låt svalna något och droppa i pepparmyntsoljan. Rör till dess att massan stelnat lite och klicka sedan ut på bakplåtspapper och låt stelna.

Smält choklad och droppa en liten droppe i mitten av varje mintkyss.





RSS 2.0