Må-bra-bröd.

Här kommer ett recept på ett riktigt må-bra-bröd som jag kom på idag.

Jag tycker att äpplen i bröd ger ett mycket saftigt bröd och god syrlighet så det provade jag även i detta bröd.

Måtten är inte exakta då jag som vanligt gick på känsla, men degen ska bli en kladdig grötliknande smet som man lägger i formarna.

 

 

 

Äpplebröd med havregryn och råg.


4 st äpplen (granny smith)

3 dl vatten

1 dl socker


4 dl grovt rågmjöl

3 dl rågsikt

4-5 dl vetemjöl

3 dl havregryn

3 tsk bikarbonat

2 dl turkisk yoghurt

3 tsk salt


Skala och tärna äpplena. Koka tillsammans med vattnet och sockret tills det blir mosigt. Mosa till ytterligare med en gaffel och låt svalna.


Blanda alla torra ingredienser väl i en stor bunke. Häll i yoghurten och äpplemoset och blanda väl. Smörj två formar med smör och mjöla eventuellt kanterna. Häll i degen i formarna. Det går enklare om man blöter händerna i kallt vatten och sedan tar degen med händerna ner i formarna.

Grädda i 150 grader i ca 50 minuter. Öka sedan värmen till 180 grader i ca 15-20 minuter.

Dubbelkolla att limporna är klara genom att använda en stektermometer. Innetemperaturen bör vara minst 98 grader.

Låt svalna innan brödet skärs upp.


Bästa sommardrycken.

 

Just nu så doftar hela huset ljuvligt av fläderblom. Inne i tvättstugan står en fläderblomssaft och gottar sig, något som jag älskar att dricka om sommaren. Det finns inget bättre än att blanda till en tillbringare med fläderblomssaft , isbitar samt några blad av citronmeliss och dricka en varm sommardag.

Här är ett grymt recept på min favoritsaft som är superenkelt att göra och som sköter sig självt!

 

Fläderblomssaft.

Ca 2½ liter färdig saft.


30 st fläderblomsklasar
3 st stora citroner

3 st lime
1.5 liter vatten
1.5 kg strösocker
50 g citronsyra


Lägg fläderblommorna i en hink som rymmer minst 5 liter. Skrubba citronerna och limen och skiva dom tunt. Koka upp vattnet och blanda i sockret och citronsyran, rör till sockret löst sig och häll över den varma blandningen över blommorna. Lägg plastfilm över saften och tryck ner alla blommor och citronskivor genom att lägga en tallrik över. Låt blandningen stå i en vecka och rör om i den lite då och då. Sila genom en silduk och häll på väl rengjorda flaskor. Saften går även att frysa för bättre hållbarhet.


Perfekt mat för fredagsmyset.

Varför inte äta festivalmat hemma på en fredagskväll?

Langos är en maträtt som brukar serveras på bl.a. Göteborgskalaset och är en rätt som man kan ha nästan vad som helst på. Jag älskar att ha räkor, rödlök, ost och stenbitsrom på, medans Niklas tycker bättre om salami, ruccola, mozzarella och vitlök som pålägg.

En rätt som är lika enkel att göra som den är god att äta. Ett tips är att baka ut degen till färdiga bitar som var och en sedan kan fritera under middagens gång då dom är allra godast direkt från fritösen.

 

 

Langos.

ca 16 stycken.


25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl


Förslag på topping:


Creme fraiche

vitlök

rödlök

riven ost

räkor

stenbitsrom

salami

ruccola

mozzarella

tomat

gurka



Skala och koka potatisen. När potatisen är mjuk, spola den under kallt vatten så den inte är kokhet när du blandar i den i jästen.

Lös jästen i ljummet vatten och blanda i salt. Mosa potatisen och blanda i den i jästvattnet.

Knåda i mjölet till en smidig deg som släpper från bunkens sidor.

Låt degen jäsa till dubbel storlek och dela sedan degen i lagom stora bitar. Platta till bitarna till avlånga degplattor och fritera tills dom fått fin färg. Vi använder en wokpanna med matolja i men man kan även använda en fritös.


Låt familjen/gästerna själva välja vad dom vill ha på langosen genom att ställa fram alla tillbehören i små skålar på bordet. Något som även de små barnen tycker är väldigt roligt. 


 

 


RSS 2.0