För er sparrisälskare.

 

 

 

Här kommer ett recept på krämig sparrissoppa gjord på grön sparris som är en av mina favoriter.

Nu börjar den bästa tiden för just sparris och priserna går ner betydligt i affärerna samtidigt som kvalitén går upp.

Servera soppan med nybakt bröd och njut!

 

Krämig sparrissoppa.

ca 4 port.


3 knippen grön sparris

2 st färska knipplökar/gula lökar

1 vitlök (king solo)

3 stora potatisar

1 liter vatten

ca 3 msk grönsaksfond

2 dl vitt vin

5 dl matlagningsgrädde

2 dl mjölk

salt och peppar

Skala potatisarna, hacka löken och vitlöken grovt. Dela ner ett knippe sparris i mindre bitar och fräs tillsammans med potatisen, löken och vitlöken i lite smör. Häll på vattnet och låt grönsakerna koka tills de är mjuka. Mixa allt med en stavmixer och häll därefter i grädden, mjölken, fonden och det vita vinet och låt koka.

Dela återstående sparris i mindre bitar och lägg i soppan. Låt koka några minuter och smaksätt med salt och peppar. Klart att servera!



Barnsligt goda arraksbollar.

De här färgglada arraksbollarna gjorde jag och Alicia idag. En kladdig och rolig sysselsättning för både gammal som ung och resultatet är försvinnande goda!

Dessa bollar faller in kategorin vardagslyx då de möjliggör för en stund tillsammans med familjen och mycket nöje även efterråt. Vi valde att blanda det klassiska chokladströsslet med ett färgglatt sådant för att få en lite roligare variant, men detta bestämmer man såklart själv.

 

 

 

Arraksbollar.

ca 6 stycker stora.

100 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
3-4 dl havregryn
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe
ca 2 tsk arraksessens.
Chokladströssel och ett färgglatt strössel.


Blanda alla ingredienser.
Forma till bollar och rulla dem i strössel.
Förvara i kyl.


Muffins med vit choklad och tranbär.

Här är ett recept på muffins som Niklas och Alicia brukar göra. Sötman från den vita chokladen och surheten från tranbären passar så otroligt bra ihop och det är verkligen en toppenkombination.

Dekorera med glasyr och en massa strössel så ser dom ut som små prinsesskonstverk.

 

 

 

Muffins med vit choklad och tranbär.

8 st stora.


100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

100g vit choklad

ca 2 dl frysta tranbär

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.


Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

Grovhacka chokladen och blanda i den i smeten tillsammans med tranbären.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.


Fyll formarna med smeten.

Grädda i mitetn av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Jag sätter alltid mina formar i en muffinsplåt när jag bakar muffins. Utan plåten så flyter pappersformarna ut och de tappar de lätt formen vilket innebär att man får muffinssmet på hela plåten.


Låt muffinsen svalna och dekorera med grasyr.


Här är ett toppenrecept på frosting.

 

200g philadelphiaost

ca 1 dl vispgrädde

ca 1 dl florsocker.

valfri karamellfärg


Vispa philadelphian med florsockret och tillsätt grädden lite i taget tills frostingen blivit luftig och fast.


 


RSS 2.0