Lavendel, underbara lavendel.

Lavendel är en underbar blomma som också går utmärkt att använda i matlagning. 
I årtusenden har lavendel använts som medicinalväxt för allt från hudföryngring till muskelavslappnande, och i bakverk är den rent sagt gudomlig!
Dessa lavendeldrömmar är oemotståndliga och när man bakar dom så doftar hela huset gudomligt!
Jag gör ett lavendelsocker som går att spara till vintern då lavendeln inte blommar längre.
 
 
Lavendelsocker.
 

ca 10 st lavendelblommor
ca 3 dl strösocker
 
Riv av blommorna från stjälken och blanda i sockret. Häll i en burk och förvara under lock i några dagar innan det ska användas.
 
 
 
Lavendeldrömmar.
 
 
100 gram smör, mjukt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
0,25 tsk hjorthornsalt
 2 msk lavendelsocker
 
Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa smör och strösocker ljust och krämigt.

Blanda de torra ingredienserna med lavendelblommorna och rör ihop med smörkrämen till en smulig deg.

Krama till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15–20 minuter.
 
 

Fikadax!

Jag är själv ett stort fan av morotskaka, och nu visade det sig att våran äldsta dotter älskar det med! Sist vi var på kalas hos en kompis så åt Alicia flera bitar av morotskakan och härom dagen då vi skulle baka lite här hemma så var hon väldigt bestämd om vad det skulle bli. Morotskaksmuffins!
 
 
Muffins med morötter och limefrosting.
ca 12 st.
 
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna morötter
 
100 g philadelphia
ca ½ dl  vispgrädde
florsocker
Skal från 1 lime
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
Fyll muffinsformarna till 3/4 med smet och baka av i ugnen i ca 15-20 min.
Låt svalna.
 
Vispa philadelphia och lite vispgrädde fluffigt och tillsätt resterande vispgrädden lite i taget.
Blanda i florsocker, mängden beror på hur söt du vill ha den.
Blanda till sist i skalet från limen och fyll en spritspåse med stjärntyll med frostingen.
Spritsa på frostingen på muffinsen och dekorera med lite lime och strössel.
 
 

Barnsligt mellanmål.

En dag satt våran äldsta dotter och tittade på Bolibompawebben. Där gjorde dom ett lite roligt mellanmål som hon så gärna ville att vi skulle testa. Stekt gröt!
Vet inte riktigt hur det faller in i kategorin vardagslyx men... Kanske det faktum att hon fick välja vad vi skulle laga gjorde det till lyx för hennes del. Gott blev det i alla fall!
 
 
Stekt gröt med syrlig fruktsallad.
 

2 dl havregryn
4 dl vatten
salt
ströbröd
smör till stekning
 
frysta blåbär
frysta hallon
apelsin
socker
 
Blanda havregryn, vatten och salt i en skål som tål mikrovågsugn.
Mikra gröten klar i ca 2-3 min på högsta effekt och ställ sedan kallt.
När gröten är kall, forma tunna "biffar" och vänd dom i ströbröd.
Stek i rikligt med smör och servera direkt.
 
Blanda fruktsalladen och värm den lite i mikron om bären är väldigt frysta. Smaksätt med sockret.
 

RSS 2.0