Perfekt mat för fredagsmyset.

Varför inte äta festivalmat hemma på en fredagskväll?

Langos är en maträtt som brukar serveras på bl.a. Göteborgskalaset och är en rätt som man kan ha nästan vad som helst på. Jag älskar att ha räkor, rödlök, ost och stenbitsrom på, medans Niklas tycker bättre om salami, ruccola, mozzarella och vitlök som pålägg.

En rätt som är lika enkel att göra som den är god att äta. Ett tips är att baka ut degen till färdiga bitar som var och en sedan kan fritera under middagens gång då dom är allra godast direkt från fritösen.

 

 

Langos.

ca 16 stycken.


25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl


Förslag på topping:


Creme fraiche

vitlök

rödlök

riven ost

räkor

stenbitsrom

salami

ruccola

mozzarella

tomat

gurka



Skala och koka potatisen. När potatisen är mjuk, spola den under kallt vatten så den inte är kokhet när du blandar i den i jästen.

Lös jästen i ljummet vatten och blanda i salt. Mosa potatisen och blanda i den i jästvattnet.

Knåda i mjölet till en smidig deg som släpper från bunkens sidor.

Låt degen jäsa till dubbel storlek och dela sedan degen i lagom stora bitar. Platta till bitarna till avlånga degplattor och fritera tills dom fått fin färg. Vi använder en wokpanna med matolja i men man kan även använda en fritös.


Låt familjen/gästerna själva välja vad dom vill ha på langosen genom att ställa fram alla tillbehören i små skålar på bordet. Något som även de små barnen tycker är väldigt roligt. 


 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0