Grilltips.

Nu när sommaren har dragit igång på allvar (verkar det som iaf) så ligger grilloset i kvarteret tjockt varje helg och man känner doften av tändvätska och grillkol vart än man vänder sig.
Tänkte dela med mig av några tips när det gäller grillning och även svara på några frågor som jag fått ang. marinader och tillbehör.
 
Jag fick en fråga av en kompis för ett tag sen. Han undrade vilken marinad som jag brukar använda mig av, och menade köpevarianten. 
Jag köper ALDRIG färdigmarinad då det är så otroligt enkelt att göra en jättegod själv. Dock blir aldrig mina marinader likadana då jag använder mig av det som finns hemma just då och det kan vara allt ifrån örter, citrusfrukter, kryddor, chutneys, såser osv.
Något som jag är väldigt inne på att göra just nu är rubbings. Rubbings är inte baserade på lika mycket olja som en klassisk marinad, utan är mer som en gegga som man masserar in i köttet några timmar innan man ska grilla.
Detta gör att det inte brinner lika mycket när man väl lägger köttet/fisken på grillen och man får ett lite nyttigare alternativ med mindre fett.
Ett alternativ på rubbing är tex. 
 
3 msk olja
två knippen färska örter
2 vitlöksklyftor
skal från 1 citron
ca 1 msk salt
1 rejäl nypa grovmalen svartpeppar
lite honung
 
Lägg allting i en mortel och stöt ihop allt till en grov pasta. Lägg på köttet och massera in rubbingen innan köttet läggs in i kylen för att vila några timmar innan grillningen.
 
När det kommer till såser så har jag några favoritsåser som vi oftast gör.
 
Italiensk kall sås med soltorkad tomat och oliver.

1 burk creme fraiche
1 näve mjuka soltorkade tomater
1 näve gröna oliver utan kärnor
1 vitlöksklyfta
Några basilikablad
salt och peppar
 
Lägg allt i en mixer och mixa ihop till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Kall sås med ruccolapesto.

2 nävar ruccola
ca 1 dl pumpakärnor
ca ½ dl parmesan
lite olja
1 burk creme fraiche
salt och peppar.
 
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna.
Mixa pumpakärnorna tillsammans med olja, parmesan och ruccola till en slät pesto.
Blanda i peston i creme fraichen och smaksätt med salt och peppar.
 
 
Här kommer ett recept på sötsur honungsmelon som passar utmärkt till grillat! Perfekt när man har köpt en melon som inte smakar så mycket och man inte riktigt vet vad man ska göra med den.
 
 
 Sötsur melon/picklad melon.
 

½ honungsmelon
½ dl ättika
1 dl socker
1½ dl vatten
1 näve örter ( tex. persilja, dill. mynta, timjan.)
 
 Skär melonen i tärningar och lägg den i en bunke.
Blanda ättika, socker och vatten i en annan bunke och rör tills sockret löst sig.
Hacka ner örterna och blanda med lagen.
Häll över lagen över melonen och låt stå några timmar i kylen innan servering.
 
 

Nyttiga nässlor.

Nässlor en en produkt som inte bara är nyttig, den är gratis också! De första späda bladen på våren är de mest järnrika och goda, men man kan även ta de översta toppbladen på stora plantor.
Att äta dessa brännande växter kan vissa tycka är både motbjudande och läskigt, inget kunde vara mer fel! Nässlor har en mycket god smak och deras taggar kokas bort under förvällningen.
Denna soppa går utmärkt att frysa, man kan också plocka extra mycket nässlor som man förväller och sen fryser in.
 
 
 
Smakrik nässelsoppa med kallrökt lax och pocherat ägg.
4 port.
 

ca 1 liter löst packade nässlor
½ gul lök
ca 3 dl vitt vin
grönsaksfond
4 dl mellangrädde
2 dl mjölk
salt och peppar
 
8 skivor kallrökt lax
 
4 st ägg
ca 1 kapsyl ättika
 
Skölj nässlorna och koka upp vatten i en stor kastrull.
Koka nässlorna i några minuter i vattnet och skölj sedan med kallt vatten.
Hacka löken och fräs i en kastrull.
Häll i vinet och fonden och låt puttra några minuter innan grädden och mjölken hälls på.
Tillsätt de förvällda nässlorna och mixa soppan med en stavmixer.
Red eventuellt av soppan med maizena om du önskart en lite tjockare soppa.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer fond och vin.
Servera med laxen och pocherat ägg.
 
Pochera ägg:
 
Häll upp vatten i en kastrull och koka upp.
Tillsätt ättikan och rör vattnet runt runt så att det börjar snurra.
Knäck i ett ägg och låt koka tills gulan börjar tjockna. Enklaste sättet att kontrollera detta på är att ta upp ägget och försiktigt känna på gulan.
Lägg på papper att rinna av innan servering.

Kryddig köttfärsgryta.

Gjorde denna gryta härom dagen då jag skulle göra något som passade både våran yngsta dotter som älskar mycket smak och oss andra i familjen. Hade ett paket fläskfärs som jag köpt billigt på City gross och blandade helt enkelt ihop en gryta som blev underbart god och uppskattad av hela familjen.
Lyxigt enkel att göra och relativt nyttig blev den också.
 
Kryddig köttfärsgryta.
4 port.
 
500g fläskfärs eller blandfärs
½ zucchini
2 stora morötter
3 st salladslökar
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 dl grädde
2 msk soya
1 msk fisksås
Sesamolja efter smak
1 dl vitt vin
ca 3 cm ingefära
köttfond
1-2 msk curry
salt och peppar
 
Bryn köttfärsen i en gryta.
Skala morötterna och riv dom grovt tillsammans med zucchinin på ett rivjärn.
Hacka ner salladslökarna, och vitlöksklyftorna och låt fräsa med köttfärsen.
Blanda i zucchinin och morötterna i köttfärsblandningen och låt fräsa några minuter.
Häll i de krossade tomaterna, grädden, soyan, fisksåsen, sesamoljan och vinet och låt koka några minuter.
Skala och riv ingefäran fint och häll ner i grytan.
Smaka av med fond, curry, salt och peppar.
Servera med kokt ris och en god sallad. 
Jag gjorde en morotssallad som jag dressade med lite vinäger för att få en lite syrlig smak till den kryddiga grytan.
 
 
 

Enkel lyx.

Chokladdoppade jordgubbar hör till det mest underbara och lyxiga man kan äta om man frågar mig. Enkelt, gott och ljuvligt! Avnjut tillsammans med lite bubbel så blir det ännu godare.
 
 
Gör så här:
 
Ta och spola ett paket jordgubbar och torka sedan bären noga då vattnet kan göra att chokladen skär sig.
 
Bryt ner 200 g mörk choklad i en skål och ställ i micron. Värm på full effekt i ca 1½-2 minuter och ta ut skålen då och då för att röra runt i den.
Doppa jorgubbarna i den smälta chokladen och lägg på bakplåtspapper.
Ställ in i kylen för att stelna.
Klart att avnjutas!

Fantastisk chokladtårta.

För två veckor sedan hade vi en namnfest för våran yngsta dotter här hemma och jag hade då gjort den här underbara chokladmoussetårtan som vi bjöd på. Våra grannar tyckte att den var så god att dom ville ha receptet, lika bra att lägga ut det här då tänkte jag så alla ni andra bloggläsare också kan få ta del av det!
 
 
 Lyxig chokladmoussetårta på botten av chocolate chip cookies.
 

olja att pensla formen med
175 g chocolate chip cookies
55 g smör
 
2½ dl mjölk
2 tsk gelatinpulverlåt 
115 g strösocker
2 ägg dela de i vitor och gulor
225 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vispgrädde
 
 
Pensla en springform med avtagbar kant med olja.
Mixa kakorna i en mixer eller krossa dom i en mortel.
Smält smöret och blanda med kaksmulorna.
Tryck ut blandningen i formen och låt stå ca 30 min i kylen.
 
Häll mjölken i en skål och strö över gelatinpulvret.
Låt det mjukna i ca 2 minuter innan du ställer skålet ovanför en kastrull med sjudande vatten i.
Rör ner hälften av sockret, båda äggulorna och all chokladen.
Rör hela tiden tills chokladen har smält och gelatinpulvret lösts upp.
Ta skålen från vattenbadet och låt stå i kylskåpet i 40-45 minuter tills fyllningen svalnat och börjat stelna lite.
Vispa grädden hårt och vänd ner i chokladsmeten.
Vispa sedan äggvitorna till ett mjukt skum i en ren skål.
Tillsätt 2 tsk av resterande socker och vispa till ett hårt skum, vänd därefter ner det sista av sockret i äggviteskummet och blanda med chokladsmeten.
Häll fyllningen i formen och låt stå i kylskåpet i ca 3 timmar.
Dekorera eventuellt med ett chokladgaller runt om och kanske lite vispad grädde.
 

Pumpafrallor.

 
Just nu finns det massvis med pumpor i butikerna som är överblivna sen Halloween. Varför inte göra goda pumpafrallor av dom?! Den nötiga smaken från pumpan passar perfekt i bröd och pumpan ger frallorna en härlig gulorange färg. 
Jag har använt vanlig pumpa som vi karvade ut från våran Halloweenlykta som jag sen har rostat i ugnen med lite olja och sen mixat. Men det går lika bra att använda tex. Butternutpumpa eller någon annan sort.
Dessa frallor har jag kalljäst under natten och bakat av på morgonen, men vill man inte det så byter man bara ut det kalla vattnet mot ljummet sådant och låter sedan degen jäsa i ca 45 minuter tills den blivit dubbel så stor innan man klickar ut den på bakplåtspapper och gräddar den.
 
Pumpafrallor.
ca 12 st,
 
50 g jäst
6 dl kallt vatten
3 dl grovt dinkelmjöl
ca 11 dl vetemjöl (beror lite på hur vattnig pumpan är, kan hända att det behövs lite till)
ca 3 tsk salt
1 dl ljus sirap
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
ca 3 dl mixad, rostad pumpa.
 
Blanda ut jästen i vattnet. 
Tillsätt salt, sirap, pumpa och fröna.
Blanda i mjölsorterna och arbeta degen i några minuter med en träslev eller liknande.
Täck över med plastfilm och låt stå i kylen över natten.
 
Klicka ut den nu färdigjästa degen på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 225 grader i ca 25.30 minuter.
Avnjut helst nybakta och varma!

Lyxig pasta med skaldjur.

Denna rätt är en blandning av en underbar pastarätt vi fick hemma hos våra grannar i sommras, och en rätt jag ätit så många gånger i italien. För att förenkla kan man köpa färdigkokta musslor i frysdisken och ha i, då slipper man stå och skrubba musslorna och vara rädd för att ha med dåliga musslor i maten.
 
 
Laxpasta med skaldjur och en doft av saffran.
4 port.
 
3 burkar krossade tomater av bra kvalitet
1 gul lök
3 klyftor vitlök
3 msk fiskfond
3 dl vitt vin
0.5 g saffran
salt och peppar
timjan
 
4 st laxfiléer
blåmusslor
1 burk handskalade räkor i lake.
2 st röda paprikor
ca 10 st cocktailtomater
 
4 port bred bandpasta
 
Hacka lök och vitlök fint.
Bryn i lite olja tills vitlöken blir lite rostad.
Häll på de krossade tomaterna, smaksätt med fond, vitt vin, saffran, timjan samt salt och peppar.
Låt koka ca 10 minuter under lock.
 
Tärna ner laxfiléerna till stora bitar.
Häll av räkorna och tärna paprikorna samt dela cocktailtomaterna på hälften.
Tillsätt allt i tomatsåsen och smaka av med lite mer salt och peppar.
 
Koka pastan tills den är al dente.
Låt nu musslorna koka några minuter innan pastan tillsätts.
Blanda väl och servera!

Kanongod fiskrätt.

Igår blev det matlagning tillsammans med största dottern. Hon ville laga fisk och vi gjorde en jättegod fiskrätt med kanonfin torsk som vi hittade på City gross.
Alicia kallade den för lussekattsfisk då den innehåller saffran och den var jättelätt att laga.
 
 
Ugnsstekt torsk med vinkokta grönsaker, saffranssås och mozzarella.
4 port.
 

4 port färsk torskfilé
2 morötter
ca 10 cm purjolök
ca 1 dl vitt vin
4 dl vispgrädde
2 msk fiskfond
0,5 g saffran
salt och peppar
1 pkt mozzarella
 
Rulla ihop torsken i portionsbitar och lägg dom i en ugnssäker form.
salta och peppra.
Strimla morötterna och purjolöken fint och fräs i en kastrull med lite smör tills dom börjar mjukna. Häll på vinet och låt koka lite tills morötterna blivit lite mjukare.
Häll över grönsakerna över fisken, även spadet.
 
Blanda grädde, fond och saffran i en bunke och smaka av med salt och peppar. Häll över fisken i formen och lägg över skivad mozzarella.
Gratinera fisken i ugnen på 175 grader i ca 20-30 minuter. Kolla med en sticka ifall fisken är klar.
Servera med pressad potatis och en god grönsallad.
 
 
 
 

Ännu en underbar dessert.

Kom på mig själv att jag enbart lagt ut recept på kakor, bröd och desserter det senaste. Men det kan inte hjälpas, jag är ju trots allt en gammal kallskänka och dessa saker ligger mig varmt om hjärtat.
Här kommer ett recept på en ljuvlig paj med höstiga inslag. 
 
 
Lingon- och äpplepaj med knäckigt täcke.
 

3 st svenska äpplen
1 msk kanel
2 msk socker
2 dl lingon
 
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl socker
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
½ dl ljus sirap
½ dl vispgrädde
 
Skiva äpplena och lägg dom i en pajform.
Häll över kanelen och sockret, blanda och strö över lingonen.
 
Blanda alla torra ingredienser.
Smält smöret och koka upp tillsammans med sirapen och grädden.
Häll över de torra ingredienserna och blanda väl.
Klicka ut smeten ovanpå äppleblandningen och grädda i 150 grader i 45 min, eller tills det bildas en knäckig yta.
Servera med vaniljglass!
 
 
 

Nyttigt snacks.

Receptet på det här knäckebrödet fick jag av min mamma efter att jag berättat om ett knäckebröd jag ätit på öppna förskolan en dag. Det är ett jättegott substitut till chips på fredagskvällen och är även ett nyttigt sådant!
Men jag varnar er, det går inte att sluta äta det! Även bra för er med glutenallergi då det är helt glutenfritt.
 
 
Nyttigt knäckebröd.
 

1/2 dl linfrö

1 dl solrosfrön

1/2 dl sesamfrön

2 dl majsmjöl

1/2 dl rapsolja

2 dl kokt vatten

flingsalt

 

Blanda ihop de torra ingredienserna, + oljan, häll över vattnet rör om noga.

Bred ut på bakplåtspapper täcker hela plåten ska vara tunt. Salta med flingsalt

Grädda i 150 grader i ca 1 timma.

Skär i lagom rutor, låt svalna på plåten, förvara torrt.

 

 
 

Mera björnbär.

Då björnbären fortfarande finns i mängder ute i skogen så kommer här ännu ett recept på en kaka som blev en succé här hemma!
 
 
Seg björnbärskaka med hasselnötter och choklad.
 

150 g smält smör
 2 ägg
 3 dl socker
 3 dl mjöl
 1 tsk vaniljsocker
ca 200 g björnbär
100 g mjölkchoklad
1 näve hasselnötter
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen och sockret så det blir pösigt. Rör ned det smälta smöret, mjölet och vaniljsockret.
Hacka chokladen och hasselnötterna.
 Bre ut smeten i en smord springform och strö över bären, chokladen och hasselnötterna.
Grädda i ca 30-35 minuter tills kakan stelnat.
 

Höstig dessert.

Ja nu har hösten tassat in med sina härliga färger, mysiga dagar och ett av de godaste bären som naturen kan ge, nämligen  BJÖRNBÄR!
Härom dagen så plockade jag och äldsta dottern ihop dryga halvlitern på promenaden med hunden och av dom bären blev det bl.a. en underbar björnbärspaj med vaniljgrädde.
Det är något alldeles speciellt lyxigt med att tillaga något av råvaror man har plockat själv. Dessutom blir det ju billigt!
 
 
Underbar björnbärspaj med vaniljgrädde.
3 dl mjöl
 1 dl socker
75 g margarin
 1 äggula
2 msk iskallt vatten
 
ca 400 g björnbär
 1 dl socker
Ca ½ dl potatismjöl
 
ca 3 dl vispgrädde
1 vaniljstång.
 
Börja med att blanda ner alla ingredienser till degen utom vattnet i en matberedare alternativt med elvisp. Blanda sedan i kallt vatten en matsked i taget, kör till en slät deg. Låt degen vila i kylskåp i 30 minuter.
Blanda björnbären med sockret och potatismjölet.
 
Tryck ut pajdegen i en smord pajform men spara lite deg till ett rutmönster ovanpå.
Låt stå i frysen i ca 10 minuter innan du häller i bären.
Kavla ut resterande deg med en kavel och skär långa remsor som du lägger i ett rutmönster ovanpå bären.
Grädda i ugnen 175 grader i ca 25 minuter.
 
Vispa grädden och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Blanda i vaniljfröna i den vispade grädden och servera till den varma pajen.

 
 
 
 
 

Världens godaste chokladmuffins.

Återigen kommer här en recept på muffins. Det är största dotterns absoluta favoritbakverk och hon älskar att fylla färgglada muffinsformar med olika sorters smet. Ännu roligare blir det om man får dekorera muffinsarna med glasyr och strössel, så gjorde vi dock inte denna gång utan det fick räcka med chokladbitar i.
 
 
Maffiga chokladmuffins.
12 st stora.
 
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl vaniljyoghurt
3 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
ca 24 bitar mjölkchoklad med marianne i.
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret, häll i yoghurten och kaffet och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, balpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Placera ut muffinsformar och fyll med smet till 2/3.
Stoppa i två bitar choklad i varje muffins och grädda mitt i ugnen i ca 15 min.
 

Nyttig müsli.

Den här müslin brukar jag göra hemma och ha som mellanmål eller lite lyxigare frukost tillsammans med yoghurt och färska bär. Det känns så bra att göra den själv och kunna variera den beroende på vad man känner för och vad som finns att tillgå.
Kanelen i den hjälper matsmältningen och ger müslin lite extra smak.
 
 
Hemmagjord müsli.
 

 1 liter havregryn
 5 dl puffat ris
 3 dl cornflakes
 3 dl pumpafrön
2 dl torkade tranbär
2 dl russin
3 dl hela mandlar
1 dl valnötskärnor
1 dl hackade aprikoser
kanel
honung
ca 1 dl äpplejuicekoncentrat
 
Blanda alla ingredienser på en plåt och rör om ordentligt med händerna så honungen och äpplejuicen blandas med allt.
Rosta av i ugnen på 150 grader i ca 1 timme. Rör om då och då för att få jämn färg.
Låt torka och svalna ordentligt innan du lägger i müslin i burkar.
 

Lavendel, underbara lavendel.

Lavendel är en underbar blomma som också går utmärkt att använda i matlagning. 
I årtusenden har lavendel använts som medicinalväxt för allt från hudföryngring till muskelavslappnande, och i bakverk är den rent sagt gudomlig!
Dessa lavendeldrömmar är oemotståndliga och när man bakar dom så doftar hela huset gudomligt!
Jag gör ett lavendelsocker som går att spara till vintern då lavendeln inte blommar längre.
 
 
Lavendelsocker.
 

ca 10 st lavendelblommor
ca 3 dl strösocker
 
Riv av blommorna från stjälken och blanda i sockret. Häll i en burk och förvara under lock i några dagar innan det ska användas.
 
 
 
Lavendeldrömmar.
 
 
100 gram smör, mjukt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
0,25 tsk hjorthornsalt
 2 msk lavendelsocker
 
Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa smör och strösocker ljust och krämigt.

Blanda de torra ingredienserna med lavendelblommorna och rör ihop med smörkrämen till en smulig deg.

Krama till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 15–20 minuter.
 
 

RSS 2.0