Pumpafrallor.

 
Just nu finns det massvis med pumpor i butikerna som är överblivna sen Halloween. Varför inte göra goda pumpafrallor av dom?! Den nötiga smaken från pumpan passar perfekt i bröd och pumpan ger frallorna en härlig gulorange färg. 
Jag har använt vanlig pumpa som vi karvade ut från våran Halloweenlykta som jag sen har rostat i ugnen med lite olja och sen mixat. Men det går lika bra att använda tex. Butternutpumpa eller någon annan sort.
Dessa frallor har jag kalljäst under natten och bakat av på morgonen, men vill man inte det så byter man bara ut det kalla vattnet mot ljummet sådant och låter sedan degen jäsa i ca 45 minuter tills den blivit dubbel så stor innan man klickar ut den på bakplåtspapper och gräddar den.
 
Pumpafrallor.
ca 12 st,
 
50 g jäst
6 dl kallt vatten
3 dl grovt dinkelmjöl
ca 11 dl vetemjöl (beror lite på hur vattnig pumpan är, kan hända att det behövs lite till)
ca 3 tsk salt
1 dl ljus sirap
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
ca 3 dl mixad, rostad pumpa.
 
Blanda ut jästen i vattnet. 
Tillsätt salt, sirap, pumpa och fröna.
Blanda i mjölsorterna och arbeta degen i några minuter med en träslev eller liknande.
Täck över med plastfilm och låt stå i kylen över natten.
 
Klicka ut den nu färdigjästa degen på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 225 grader i ca 25.30 minuter.
Avnjut helst nybakta och varma!

Lyxig pasta med skaldjur.

Denna rätt är en blandning av en underbar pastarätt vi fick hemma hos våra grannar i sommras, och en rätt jag ätit så många gånger i italien. För att förenkla kan man köpa färdigkokta musslor i frysdisken och ha i, då slipper man stå och skrubba musslorna och vara rädd för att ha med dåliga musslor i maten.
 
 
Laxpasta med skaldjur och en doft av saffran.
4 port.
 
3 burkar krossade tomater av bra kvalitet
1 gul lök
3 klyftor vitlök
3 msk fiskfond
3 dl vitt vin
0.5 g saffran
salt och peppar
timjan
 
4 st laxfiléer
blåmusslor
1 burk handskalade räkor i lake.
2 st röda paprikor
ca 10 st cocktailtomater
 
4 port bred bandpasta
 
Hacka lök och vitlök fint.
Bryn i lite olja tills vitlöken blir lite rostad.
Häll på de krossade tomaterna, smaksätt med fond, vitt vin, saffran, timjan samt salt och peppar.
Låt koka ca 10 minuter under lock.
 
Tärna ner laxfiléerna till stora bitar.
Häll av räkorna och tärna paprikorna samt dela cocktailtomaterna på hälften.
Tillsätt allt i tomatsåsen och smaka av med lite mer salt och peppar.
 
Koka pastan tills den är al dente.
Låt nu musslorna koka några minuter innan pastan tillsätts.
Blanda väl och servera!

RSS 2.0