Snart första advent.

Ja snart är det dags att börja nedräkningen till jul. Våran dotter Alicia är överlycklig och frågar hela tiden hur lång tid det är kvar till julafton.

 

Så vad passar bättre än att passa på att baka lite saffransbullar?!

Man behöver inte göra dom i lussekattsformer utan det går lika bra att göra dom som släta bullar. Jag brukar pensla bullarna med vispat ägg innan dom åker in i ugnen, pensla med smält smör när bullarna är klara och har svalnat lite för att sedan rulla i strösocker för att få den där frostiga känslan.

 

 

Saffransbullar.


50 g jäst

100g smör

5 dl mjölk

1 gram saffran

1 dl äpplemos

2 dl socker

1 nypa salt

1 ägg

ca 2 dl russin

vetemjöl


Smula jästen i en bunke eller i en degblandare.

Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader.

Höll över mjölkblandningen över den smulade jästen och blanda noga. Häll i äpplemoset, sockret, saltet, saffranet och ägget och blanda väl.

Börja att arbeta in mjölet, återigen så har jag inget exakt mått på detta då det beror så mycket på mjölsorten m.m. men degen ska vara blank, smiidig och släppa från bunkens yta när den är välknådad.

Häll i russinen.

Låt degen knådas i ca 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek och rulla sedan små bollar stora som pingisbollar.

Lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ytterligare i ca 20 minuter under bakduk. Pensla med vispat ägg och grädda i mitten av ugnen på ca 200 grader ca 13 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Det går även utmärkt att göra vaniljbullar av denna deg. Gör då precis som en vanlig kanelbulle fast byt ut kanelsmöret mot en vaniljvariant.


Kommentarer
Postat av: Emma

Goa bullar! Ska verkligen testa!

2011-11-20 @ 12:02:28
Postat av: Carina

Intressant med äppelmos, blir de extra saftiga då? Googlade efter recept med surdeg, tänkte att de blir saftiga då?! Många skriver att Kesella är en myt så jag tänkte skippa det iår... Kanske testar ditt recept då=)

2011-11-24 @ 20:05:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0