En klassiker på torsdag?

Ärtsoppa med pannkakor på torsdagar är en tradition som många krogar (inklusive den jag jobbar på!) har.

Det är superenkelt att göra och billigt som sjutton!

Börja på onsdagen att lägga de gula ärtorna i blöt över natten så är allt klart till att man kommer hem från jobbet och ska börja med middagen.

 

 

 

Ärtsoppa.

4 port.


5 dl gula ärtor
3 l vatten
400 g rimmat sidfläsk

1 st gul lök
1 tsk timjan
4 msk skånsk senap

1 msk köttfond

salt och peppar


Häll av vattnet från de blötlagda ärtorna och lägg dom i en stor kastrull.

Fyll på med nytt vatten och låt koka tills ärtorna är mjuka (ca 2 timmar), sila hela tiden bort grått skum och ärtskal.

Efter halva koktiden, tärna fläsket och låt koka med ärtsoppan.

När soppan börjar att få rätt konsistens, häll i den hackade löken och smaksätt med senap, fond, timjan samt salt och peppar.

Klart att servera!


Pannkakor.

4 port.


2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smör


Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.
Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.

Servera med vispad grädde och rårörda jordgubbar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0