En klassiker på torsdag?

Ärtsoppa med pannkakor på torsdagar är en tradition som många krogar (inklusive den jag jobbar på!) har.

Det är superenkelt att göra och billigt som sjutton!

Börja på onsdagen att lägga de gula ärtorna i blöt över natten så är allt klart till att man kommer hem från jobbet och ska börja med middagen.

 

 

 

Ärtsoppa.

4 port.


5 dl gula ärtor
3 l vatten
400 g rimmat sidfläsk

1 st gul lök
1 tsk timjan
4 msk skånsk senap

1 msk köttfond

salt och peppar


Häll av vattnet från de blötlagda ärtorna och lägg dom i en stor kastrull.

Fyll på med nytt vatten och låt koka tills ärtorna är mjuka (ca 2 timmar), sila hela tiden bort grått skum och ärtskal.

Efter halva koktiden, tärna fläsket och låt koka med ärtsoppan.

När soppan börjar att få rätt konsistens, häll i den hackade löken och smaksätt med senap, fond, timjan samt salt och peppar.

Klart att servera!


Pannkakor.

4 port.


2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 msk smör


Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.
Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor.

Servera med vispad grädde och rårörda jordgubbar.


Pumpa x 3

Av en pumpa kan man göra många goda saker!

 

Nr.1.

 

 

Nr.2.

Pumpasnacks.


Sortera ut kärnorna från innanmätet du grävt ut från pumpalyktan.

Lägg dom på en plåt och häll över lite olja samt salt.

Rosta av på 250 grader i ugnen tills kärnorna fått en gyllene färg. 

Klara att äta!


Nr. 3.

 

 

Pumpasoppa.

4 port.


Innanmätet av 1 stor pumpa.

ca 2 dl vitt vin

½ gullök

1 klyfta vitlök

kycklingfond/grönsaksfond

lite citronsaft

ca 5 dl matlagningsgrädde

salt och peppar


Rosta av pumpaköttet på en plåt i ugnen tills det fått lite färg och doftar lite kakaktigt.

Häll i köttet i en kastrull tillsammans med det vita vinet och hälften av grädden.

Hacka löken och vitlöken fint och lägg i kastrullen.

Mixa allt med en stavmixer.

Låt koka en stund tillsammans med resterande grädden och fonden.

Smaka av med citronen samt salt och pepparn.

Servera med rostat bröd och lite pumpakärnor.


Gnocchi med ostsås och parmachips.

Det här är en av våran familjs absoluta favoriträtter.

Hemmagjorda gnocchi är busenkelt att göra och smakar så otroligt mycket bättre än de man köper färdiga i snabbköpet. Ostsåsen har vi inget recept på utan blir olika varje gång beroende på vad för ost vi har hemma.

I italien heter denna rätt gnocchi con quatro formaggi och ska innehålla fyra olika sorters ostar, varför inte satsa på en riktig italiensk klassiker till helgen?

 

Gnocchi med ostsås och parmachips.

4 port.


4 stora potatisar av mjölig sort

2 st äggulor

mjöl

salt och peppar


grädde

olika sorters rivna ostar

tryffelolja

timjan

salt och peppar

Parmaskinka 


Skala och koka potatisarna tills de är mjuka. Låt dom svalna lite och mosa dom sedan.

Blanda med äggulorna, saltet, pepparn och mjölet.

Degen ska inte vara stenhård men smidig utan att klibba. Den exakta mängden mjöl är svår att säga då det beror mycket på potatissorten.

Dela degen i mindre bitar och rulla bitarna till långa korvar som sedan skärs i mindre bitar.

Koka upp vatten med salt och lägg i degbitarna. När gnocchin flyter är den klar.


Häll i grädde i en kastrull och låt koka upp. Blanda i osten och värm försiktigt, var noga med att inte såsen kokar för då riskerar den att bli grynig. Smaka av med salt, peppar, timjan och tryffelolja när osten smält.


Lägg skivorna av parmaskinka på hushållspapper och ställ in i micron. Torka på högsta effekt tills skivorna är knapriga.

Det går även bra att torka chipsen i ugnen på 175 grader.


Blanda gnocchin med såsen och lägg upp på en tallrik. Strö över parmachips som du brytit sönder eller lägg ett helt chips som dekoration. Klart att servera!




Sicilieninspirerad risotto.

Då vi varit på semester på Sicilien så har det varit lite segt på bloggen ett tag, men nu kommer det många italienska recept för er att prova på som kompensation ett tag framöver!

Vi börjar med en lättlagad och supergod rätt som är inspirerad av maten vi åt på Sicilien.





Risotto med pancetta och pecorino.

4 port.


4 dl avorioris

1 st scharlottenlök

1 liter grönsaksbuljong

1 dl vitt vin

tryffelolja

1 dl vispgrädde

ca 200 g pancetta av bra kvalitet alt. varmrökt fläsk

ca 2 dl riven pecorino

ca 7 st hackade soltorkade tomater

ruccola


Tärna pancettan och stek den tills den blir knaprig. Tag ur pancettan ur stekpannan och ställ vid sidan.

Hacka scharlottenlöken och fräs den mjuk i fettet från panchettan. Häll därefter i riset och låt fräsa med i någon minut innan buljongen hälles på lite i taget.

Vänta tills riset blivit krämigt innan man häller på ny buljong.

När riset är al dente, häll på vinet, grädden och tryffeloljan samt mer buljong.

Blanda i osten, pancettan och de soltorkade tomaterna.

Ställ bort risotton från värmen när det nästan är klart och blanda i ruccolan.

Servera genast, gärna med ytterligare tryffelolja runt om. 





RSS 2.0