Lammfärsburgare med mangosalsa och chevrécreme.
Här är ett recept på lite lyxigare hamburgare med mer annorlunda smak än vad man är van vid.
Vilken sallad man väljer att ha i burgaren är upp till var och en, själv föredrar jag en salladsmix med ruccola som balanserar upp det söta från mangosalsan och cremen.
Hamburgerbröd.
25 g jäst
25 g smör
2 ½ dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk strösocker
7 dl vetemjöl
solrosfrön, pumpafrön och linfrön
Smula jästen i en degblandare. Smält smöret och häll på mjölken, värm tills degvätskan är 37 grader varmt. Känn med ett finger, vätskan ska knappt kännas då har den samma temperatur som kroppen.
Häll degvätskan över jästen och blanda väl. Tillsätt socker och salt innan mjölet knådas in. Arbeta degen tills den ser "trådig" ut och släpper från kanterna.
Låt degen jäsa till dubbel storlek och dela upp den i 10 delar som du rullar till små bullar.
Jäs ytterligare i 10 minuter på bakplåtsklädd plåt och pensla med ägg och strö på fröna.
Grädda i 250 grader i ca 7-8 minuter.
Lammfärsburgare.
600g lammfärs
1 gul lök
vitlök
en klick creme fraiche
1 ägg
salt
peppar
Hacka löken och vitlöken. Blanda ihop alla ingredienserna och forma burgare. Stek eller grilla burgarna så att det är en liten rosa kärna kvar, då är dom som godast.
Mangosalsa.
1 mogen mango
1 lime
1 färsk röd chili
2-3 msk krossad tomat
1 liten rödlök
lite färsk mynta
lite färsk basilika
salt och peppar
Dela mangon i små tärningar. Finhacka rödlöken, chilin, myntan och basilikan.
Riv av skalet av limen och pressa ut saften över mangon.
Blanda mangon med alla ingredienserna och ställ i kylen att vila lite.
Chevrécreme.
1 bit chevŕeost á ca 100g
ca 2 msk creme fraiche.
salt och peppar
rinnande honung
Smula sönder chevrén och blanda med creme fraichen. Smaksätt med salt och peppar samt honung.
Sätt ihop burgaren och servera med t.ex. ungsrostade sötpotatisklyftor med flingsalt som passar kanonbra till denna burgare!
Smaklig måltid!
hej sofia jag länkade till din blogg från min hoppas det var okej http://lillagronahuset.blogspot.com/2011/04/bloggtips-fastnat-i-vardagsmats.html
Klart det var! :)