Snart julafton!

Ja nu är det bara 5 dagar kvar till julafton och här hemma kokar det saker på spisen dygnet runt nu nästan.

Härom dagen satte vi igång med mörka chokladtryfflar och knäck vilket blev en succé.

Här kommer recepten på dessa läckerheter.

 

 

 

Mörk chokladtryffel med havssalt.


ca 2 dl vispgrädde

1 msk honung

1 msk smör

ca 2 nypor flingsalt

ca 200 g mörk choklad av bra kvalitet


Koka upp grädde och honung samtidigt som du hackar chokladen.

Blanda i chokladen i gräddblandningen och rör tills alla choklad smält. 

Blanda i saltet och smöret och häll i en plastad form.

Låt stelna i rumtemperatur och rulla sedan till små kulor som du rullar i kakao eller doppar i smält choklad.


Knäck.


2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
0,5 krm bakpulver
50 gram hackad mandel
4 msk ströbröd


Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Koka massan utan lock i ca. 30 minuter tills den håller kulprovet eller 125 grader. Rör i den då och då under kokningen.

Vill man ha en mjukare knäck så koka den till 120 grader, vill man ha en hårdare variant så låt den koka till 127 grader.
Om du vill när knäcken kokat klart...tillsätt hackad mandel, ströbröd och bakpulver. Ströbröd eller stötta skorpsmulor, gör knäcken lite mer "crunchy". Bakpulver gör knäcken porösare.

Fyll smeten i papperformar. Låt stelna svalt. 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0