Må-bra-bröd.
Här kommer ett recept på ett riktigt må-bra-bröd som jag kom på idag.
Jag tycker att äpplen i bröd ger ett mycket saftigt bröd och god syrlighet så det provade jag även i detta bröd.
Måtten är inte exakta då jag som vanligt gick på känsla, men degen ska bli en kladdig grötliknande smet som man lägger i formarna.
Äpplebröd med havregryn och råg.
4 st äpplen (granny smith)
3 dl vatten
1 dl socker
4 dl grovt rågmjöl
3 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
3 dl havregryn
3 tsk bikarbonat
2 dl turkisk yoghurt
3 tsk salt
Skala och tärna äpplena. Koka tillsammans med vattnet och sockret tills det blir mosigt. Mosa till ytterligare med en gaffel och låt svalna.
Blanda alla torra ingredienser väl i en stor bunke. Häll i yoghurten och äpplemoset och blanda väl. Smörj två formar med smör och mjöla eventuellt kanterna. Häll i degen i formarna. Det går enklare om man blöter händerna i kallt vatten och sedan tar degen med händerna ner i formarna.
Grädda i 150 grader i ca 50 minuter. Öka sedan värmen till 180 grader i ca 15-20 minuter.
Dubbelkolla att limporna är klara genom att använda en stektermometer. Innetemperaturen bör vara minst 98 grader.
Låt svalna innan brödet skärs upp.