Må-bra-bröd.

Här kommer ett recept på ett riktigt må-bra-bröd som jag kom på idag.

Jag tycker att äpplen i bröd ger ett mycket saftigt bröd och god syrlighet så det provade jag även i detta bröd.

Måtten är inte exakta då jag som vanligt gick på känsla, men degen ska bli en kladdig grötliknande smet som man lägger i formarna.

 

 

 

Äpplebröd med havregryn och råg.


4 st äpplen (granny smith)

3 dl vatten

1 dl socker


4 dl grovt rågmjöl

3 dl rågsikt

4-5 dl vetemjöl

3 dl havregryn

3 tsk bikarbonat

2 dl turkisk yoghurt

3 tsk salt


Skala och tärna äpplena. Koka tillsammans med vattnet och sockret tills det blir mosigt. Mosa till ytterligare med en gaffel och låt svalna.


Blanda alla torra ingredienser väl i en stor bunke. Häll i yoghurten och äpplemoset och blanda väl. Smörj två formar med smör och mjöla eventuellt kanterna. Häll i degen i formarna. Det går enklare om man blöter händerna i kallt vatten och sedan tar degen med händerna ner i formarna.

Grädda i 150 grader i ca 50 minuter. Öka sedan värmen till 180 grader i ca 15-20 minuter.

Dubbelkolla att limporna är klara genom att använda en stektermometer. Innetemperaturen bör vara minst 98 grader.

Låt svalna innan brödet skärs upp.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0