Svampsoppa och hembakta baguetter.

Tyvärr så är det så att min dator fått något slags idiotryck och vägrar att samarbeta med mitt usb-minne, därför kan jag inte lägga in bilder på rätterna jag bloggar om. Jag försöker att åtgärda felet men tills det är fixat så får ni hålla till godo med bilder jag hittat på nätet.

 

Idag tänkte jag tipsa om en supergod svampsoppa och hemgjorda baguetter. Jag älskar att baka och det är ett bra sätt att spara lite pengar att baka sitt egna bröd istället för att köpa färdigbakat från affären.

Soppan kan man variera till oändlighet med olika smaksättningar och olika svampar, men min personliga favorit är en soppa med smak av vitt vin och vitlök som innehåller kantareller, karl-johansvamp, ostronskivling och champinjoner.

Jag har även provat den enbart med trattkantareller vilket också blev kanongott!

 

 

 

Krämig svampsoppa.

4 port.


1 liter skivad blandsvamp
Smör
4 potatisar av mjölig sort
1 gul lök
3 dl vatten
Svartpeppar
ca 2 msk grönsaksfond
5 dl mjölk
2 ½ dl matlagningsgrädde

Salt
ca 1 dl vitt vin

lite pressad citron

Vitlök

Hackad gräslök eller persilja att garnera med.


Stek svampen i smör och ställ åt sidan.

Skala både potatisen och löken. Skiva potatisen i tunna skivor och hacka löken.

Fräs båda två i en stor kastrull och tillsätt vatten, peppar och fond.

Låt koka under lock tills potatisen blivit mjuk, ca 15 minuter.

Mixa sönder potatisen och löken med en stavmixer och tillsätt mjölken, grädden och svampen.

Låt koka några minuter och smaksätt med vitlök, vin och salt.

Garnera med den hackade gräslöken/persiljan och severa soppan rykande varm.


Till soppan är det supergott med vitlöksrostad baguette. Gör man dem dessutom själv så blir det extra mycket vardagslyx. Dessa baguetter görs på en vad jag skulle kalla för "fusksurdeg" eller fördeg men man kan även göra dom på riktig surdeg.

 

Hemmagjorda baguetter.

4 stycken stora baguetter.


Deg 1 (Surdeg):
5 g (1/10 pkt) färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special


Deg 2:
15 g färsk jäst 1/4 paket
3 dl kallt vatten
1 sats surdeg (se recept ovan)
1 msk salt
1 msk strösocker
8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
flingsalt och sesamfrö, solrosfrö, pumpakärnor och/eller blå vallmofrö att strö över baguetterna.


Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.


Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
Jäs den i bunken under en handduk tills degen är dubbelt så stor.
Sätt ugnen på 240 grader.
Dela degen i fyra delar och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.
Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan handduk.








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0