Kroppkakor nam nam!

Något som vi alla i familjen älskar är hemmagjorda kroppkakor med brynt smör och rårörda lingon.

Många tror att det är väldigt svårt och tar jättelång tid, men så är inte fallet!

Har man potatis över sen gårdagen så går det utmärkt att använda dom. Annars går det snabbt att koka potatis om man skär dom i tunna skivor innan man lägger ner dom i kastrullen.

Vi är inte så förtjusta i kryddpeppar utan kör bara med rimmat sidfläsk i våra kroppkakor.

 

 

 

Kroppkakor.

ca 2-4 port beroende på hur hungrig man är.

3 stora potatisar

vetemjöl

2 äggulor

salt och peppar

ca 300 g rimmat fläsk.

ca 200g smör

2 dl lingon

socker

 

Koka potatisarna och mosa dem med en gaffel eller en potatisstöt. Blanda moset med äggulor, salt, peppar och mjöl. Degen ska bli smidig att arbeta men inte för hård för då blir kroppkakorna studsiga.

 

Tärna och stek fläsket.

 

Tina lingonen och blanda med sockret.

 

Rulla potatisdegen till en liten limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor. Gör en liten urgröpning i mitten och fyll med fläsket. Rulla ihop till en liten boll och se till att det inte finns några hål i knytet där vatten kan komma in.

 

Koka upp vatten i en kastrull och släpp ner degknytena i det kokande vattnet. När kroppkakorna flyter är dom klara att tas upp. Lägg upp på uppvärmda tallrikar.

 

Smält smöret och låt det fortsätta att puttra tills du ser att det blir ett skum på ytan och bottensatsen blivit gyllenbrun. Smöret ska lukta lite som kola. Tag då av från plattan och häll genast över smöret över kroppkakorna.

Servera med de rårörda lingona och njut!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0