Krämig jordärtskockssoppa med baconnubb och hembakta bagels.

Detta är ett recept på riktig må-bra-mat. En krämig soppa med salta baconbitar och lite sega bagels som naturligtvis ska serveras nybakta med mycket cream cheese på! Riktig vardagslyx!

Mängderna i detta recept är mycket personliga då vissa personer vill ha sin soppa tjock och vissa tunn, så smaka er fram och lite på era smaklökar.

 

Bagels är inte alls svåra att baka och häller man lite socker i vattnet när man kokar dom så får bröden en glansig och fin yta som dessutom bryter lite mot det salta innanmätet. Underbart!

Vill man lyxa till det ytterligare kan man blanda cream cheese med tex. pesto eller mixade soltorkade tomater och ha på sina bagels.

 

 

 

Krämig jordärtskockssoppa med baconnubb.

4 port.


ca 1 kg jordärtskockor

1 gul löl

vitlök

vitt vin

ca 3 dl matlagningsgrädde

mjölk

salt och peppar

grönsaksfond

några droppar tryffelolja


1 pkt bacon


Skala och skiva jordärtskockorna tunnt. Hacka löken samt vitlöken och fräs allt i en stor kastrull i någon minut innan du häller på vitt vin, lite vatten och fond. Vätskan ska täcka grönsakerna.

Lägg på locket och låt koka tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa allt med en stavmixer och häll sedan i grädde och mjölk. Låt koka upp och smaksätt sedan med resterande ingredienser.


Tärna baconet och stek det tills det är knaperstekt.

Strö i baconnubben precis innan servering tillsammans med lite gröna blad av valfri sort.


Bagels.

ca 12 stycken.


5dl vatten
25g jäst
1/2 dl sirap (ej med malt)
2 tsk salt
1 msk matolja
13-14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
3 msk sesamfrön
Cirka 3 liter vatten + 4 msk socker till kokning


Värm vattnet till 37 grader.

Lös jästen i vattnet och tillsätt sirap, olja och salt.

Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i minst fem minuter, helst med degblandare.

Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar.

Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar. Forma till ringar och nyp ihop skarven noga. Låt nu bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka.

Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler och lägg tillbaka bröden på plåten.

Pensla med vispat ägg och vänd eventuellt i sesamfrön om du vill dekorera bröden.

Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma.


 

 


Kommentarer
Postat av: Terese Eriksson

mums! det ser super gott ut.

2012-02-13 @ 16:24:55
URL: http://kackelochsmavildar.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0