Lyxig helgfrukost.

Denna helgen ordnade jag med en liten lyxfrukost hemma för lilla familjen.

Nybakta frallor, färsk frukt och hemmagjord flädercurd stod framdukat i solskenet på lördag morgon.

En bra start på dagen!

Frallorna är jätteenkla att göra och går snabbt att baka av på morgonen. Jag hade i lite grovt rågmjöl för att få lite mer grova frallor, men det går bra att byta ut det mot vetemjöl om man vill ha vanliga vita.

 

 




Kalljästa morgonfrallor.


½ paket jäst

5 dl kallt vatten

1 tsk salt

1 dl grovt rågmjöl alt. grahamsmjöl

ca 9 dl vetemjöl


Smula sönder jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen löst upp sig och blanda därefter i resterande ingredienser.

Arbeta degen med en slev eller liknande tills den börjar bli lite "trådig" och häll därefter över lite mjöl på den. Degen ska vara rätt kletig.

Täck med plastfilm och ställ i kylen.


På morgonen: Sätt ugnen på 225 grader varmluft och klicka ut 10 kletiga deghögar på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter och låt svalna något på galler.





Flädercurd.


1½ dl koncentrerad flädersaft

½ dl socker

2 st ägg

75 g smör


Blanda flädersaft, socker och ägg i en tjockbottnad kastrull.

Sjud under omrörning på låg värme tills cremen tjocknat.

Tag kastrullen åt sidan och vispa i smöret i bitar.

Häll på rena burkar och ställ i kylen att stelna.

Svalt förvarad håller curden ca 1-2 veckor.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0