Nyttiga nässlor.

Nässlor en en produkt som inte bara är nyttig, den är gratis också! De första späda bladen på våren är de mest järnrika och goda, men man kan även ta de översta toppbladen på stora plantor.
Att äta dessa brännande växter kan vissa tycka är både motbjudande och läskigt, inget kunde vara mer fel! Nässlor har en mycket god smak och deras taggar kokas bort under förvällningen.
Denna soppa går utmärkt att frysa, man kan också plocka extra mycket nässlor som man förväller och sen fryser in.
 
 
 
Smakrik nässelsoppa med kallrökt lax och pocherat ägg.
4 port.
 

ca 1 liter löst packade nässlor
½ gul lök
ca 3 dl vitt vin
grönsaksfond
4 dl mellangrädde
2 dl mjölk
salt och peppar
 
8 skivor kallrökt lax
 
4 st ägg
ca 1 kapsyl ättika
 
Skölj nässlorna och koka upp vatten i en stor kastrull.
Koka nässlorna i några minuter i vattnet och skölj sedan med kallt vatten.
Hacka löken och fräs i en kastrull.
Häll i vinet och fonden och låt puttra några minuter innan grädden och mjölken hälls på.
Tillsätt de förvällda nässlorna och mixa soppan med en stavmixer.
Red eventuellt av soppan med maizena om du önskart en lite tjockare soppa.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer fond och vin.
Servera med laxen och pocherat ägg.
 
Pochera ägg:
 
Häll upp vatten i en kastrull och koka upp.
Tillsätt ättikan och rör vattnet runt runt så att det börjar snurra.
Knäck i ett ägg och låt koka tills gulan börjar tjockna. Enklaste sättet att kontrollera detta på är att ta upp ägget och försiktigt känna på gulan.
Lägg på papper att rinna av innan servering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0